Žabljak se nalazi na nadmorskoj visini od 1456 metara, i kao takav predstavlja najvisočije urbano naselje na Balkanu. Poznat je kao veoma poželjna destinacija, kako zimskog tako i ljetnjeg turizma. Okružen najvišim planinskim vrhovima, Savinim i Bobotovim kukom, kao i Međedom, podno kog se nalazi najpoznatije durmitorsko jezero, Crno jezero, predstavlja asocijaciju i sinonim ne samo za Durmitor, nego i za čitavu durmitorsku oblast.

Na dvadesetak kilometra od centra Žabljaka, u samom podnožju durmitorskog masiva, nalazi se jedna od glavnih atrakcija ove oblasti - kanjon rijeke Tare. Nazvana „suzom Evrope”, rijeka Tara ima najdublji kanjon u Evropi, odmah posle Kolorada. Smaragdne boje, nepredvidive ćudi, nepristupačnih obala, raznih podvodnih prepreka, predstavlja najveći izazov za avanturiste, ribolovce, ljubitelje raftinga, splavarenja i kajaka. Ovu činjenicu potkrepljuje i prisustvo mnogobrojnih turista, mahom iz inostranstva. Imajući u vidu da je na Žabljaku 1991. godine Crna Gora proglašena za prvu ekološku državu, Žabljak je izabran za njenu prestonicu.

Zbog svih svojih karakteristika, turistička sezona na Žabljaku traje čitave godine, a podjednako su razvijeni i ljetnji i zimski turizam. Uključujući sve elemente urbanog naselja, na njemu se nalazi žičara, ski staza, desetak hotela raznih kategorija sa širokim asortimanom usluga, više desetina privatnih kuća predviđenih za smještaj turista, dva auto-kampa, veliki broj restorana i drugih ugostiteljskih objekata.